Lukijat

maanantai 2. heinäkuuta 2012

Talopaketin pohdintaa

Vajaa vuosi sitten aloitimme taloesitteiden tilaamisen. Silloin katsoin ensin talon ulkonäköä ja jos se miellytti, tutkin pohjakuvaa tarkemmin. Ruokailuerkkeri, tupa, neljä makuuhuonetta, tekninen tila ja jonkinlainen vaatehuone olivat valintakriteereinä. Sittemmin olen oppinut, että talon ulkonäköä on helppo muuttaa pienillä muutoksilla, vaikka alkuperäinen kuva olisi liian moderni, esim. Deko-taloilla on suoraan ilmoitettu, että kaikki talot saa joko modernilla, perinteisellä tai klassisella ulkonäöllä.

Nykyisin katson tarkkaan pohjakuvaa. Ruokailuerkkerinkin nimesin jo epäkäytännölliseksi. Ne taitavat olla useimmiten niin ahtaita, että kun perimmäinen ruokailija nousee, reunassa istuvat joutuvat väistymään. Se voisi muutaman vuoden päästä alkaa ärsyttämään. Erkkerit ovat toki yhä kauniita mielestäni, mutta ei ruokapöydän paikaksi. Toinen seikka mihin kiinnitän koko ajan enemmän huomiota on säilytystilat. Monessa valmiissa mallissa ne ovat ihan olemattomat. Missä säilytetään talvitakit kesällä? Minne mahtuu kaikki sekalainen tavara, jota tarvitaan harvakseltaan, mutta tarvitaan kuitenkin? Minne siivousvälineet? Mutta kun säilytystilat lisääntyy, niin pitää vähentää jostain muusta, jottei hinta nouse liiaksi. Mikä on sopiva kompromissi?

Kastellilla on laajin valikoima erilaisia taloja. Mutta viime syksyn neuvotteluissa sisustusvalikoima ei vakuuttanut, joten varsinkin Kastellin taloissa päätyisimme todennäköisesti viittä vaille valmiiseen. Tässä muutama mielenkiintoinen vaihtoehto. Mitä mieltä olette? Mistä sinä pitäisit eniten?

Hinta viittä vaille valmiina noin 165 000 euroa. Neliöitä 156. Vaatehuoneita on pari, mutta keittiö ei ole niin avoin kuin toivoisin (keittiössä puuhastellessa hankala osallistua olohuoneessa tapahtuvaan seurusteluun).Hinta viittä vaille valmiille hurjat 180 000 euroa. (saattaapi siis mennä yli meidän budjetin), Neliöitä 153. Aika hieno, mutta se näkyy hinnassa. Jääkö olohuoneeseen tyhjää tilaa? Kalliita neliöitä...Tämä on malli kilpailevalta Design-talolta. Hinta muuttovalmiille talolle tulee vajaa 200 000 ja neliöitä löytyy 163. Tähän saisi lisättyä himoitsemani erkkerin. Hintaa erkkerille ei lukenut mutta jossain
6 000-10 000 euron tienoilla se menee. Netistä ei löytynyt viittä vaille valmiin hintaa. Mutta säilytystiloja on niukasti. Saisiko niitä jostain nipistetty lisää?


Valmistalon päälle rahaa pitää perustapauksessa talokauppiaan mukaan varata noin 30 000 euroa (Pohjois-Savossa). Riippuu tietenkin tontista ja siitä paljonko voi ja osaa tehdä itse. Ja onko suhteita =)Talopaketinkin hinta nousee nopeasti kun muuttaa lämmitysmuotoa ja sisustusratkaisuja vähän. Tähän tulee tietysti tontin hinta pohjalle. Täällä maaseudulla halvimmillaan siihen uppoaa noin 5000 euroa, mutta hyvältä järvipaikalta isomman järven rannalta saa helposti maksaa sen 50 000 euroa. Ehkä kohtuullinen tonttipaikka löytyisi jostain siitä välistä?

Samalla kun kirjoitan tätä vilkuilen välillä ikkunasta (kateellisena) kun tuleva naapuri viimeistelee talonsa perustuksia. Tontti on täynnä jos jonkinlaista tavaraa ja joka päivä työmaalle tuntuu ajavan sorakuormaa tai muuta tavaraa lisää. Talopakettikin saapui, Honka-talot taisi rekan kyljessä lukea. Toisaalta toki on mielenkiintoista seurata talon edistymistä näin lähietäisyydeltä, oppii samalla paljon itsekin. Kuten sen, että talon sisäpuolisia täyttöjä ei hoideta niin, että betoniperustusten sisälle vain kipataan soraa tai hiekkaa. Sen sijaan täytettä laitetaan kerros kerrokselta, välillä tiivistäen ja välillä raekokokin muuttuu. Aikaa siihen tuntuu menevän yllättävän paljon (varsinkin kun puuhastelu tapahtuu normitöiden päälle).1 kommentti:

  1. Hyvinkin on samanlaisia ajatuksia täälläkin siitä, mitä sen tulevan unelmakodin pitäisi sisältää ainakin: takka, mielellään vaatehuone tai muita hyviä ja runsaita säilytystiloja, avaruutta ja valoa eli erkkeri ei olisi pahitteeksi, leivinuunikin huolittaisiin jos olisi tyrkyllä, näköyhteys keittiöstä olkkariin tai muuhun oleskelutilaan ja sitten johonkin kohtaan ehkä vähän korkeampaa kattoa ilmettä tuomaan. Iso keittiö ja riittävästi kaappitilaa. Poreammeita tms. ei kaivata, mutta keittiöön kunnon jääkaappi ja pakastin kylläkin. Samaten jonkinlainen harrastus/askartelutila, missä onnistuisivat puutyöt tms. Täällä ruuhka-Suomessa tontit maksavat huikeasti enemmän kuin siellä teillä päin sikäli kun niitä on järkevistä paikoista edes saatavissa.

    Toki edelleen kaiken tuon saaminen itse rakentamalla/rakennuttamalla tulisi edullisemmaksi kuin valmiina ostaminen, mutta ei tässä 23 neliön yksiössäkään kaksi ihmistä voi asua niin kauan, että löytyisi sekä tontti että mieleinen talopaketti ja se olisi muuttovalmiina.. Joten nuo asuntoajatukset todella kyllä ovat kuuma peruna täälläkin.

    VastaaPoista

Kiitos käynnistä, tervetuloa toistekin.