Lukijat

perjantai 8. helmikuuta 2013

Talon pohjapiirustuksesta ja muita yksityiskohtia

varoitus: pitkä teksti kaikenmaailman nippelivalinnoista taloa rakentaessa, suosittelen ainoastaan niille joita aihe kiinnostaa =)

Eilen saapui postissa (liian) kauan odotetut ensimmäiset talopiirustukset muutoksillamme, johan niitä viime vuoden puolella aloimme odottaa. Niistä on nyt pari iltaa väännetty miehen kanssa ja mies kävi myös kunnan rakennustarkastajan kanssa kuvista palaveria. On se niin hankala kuvien perusteella pohtia ja miettiä mikä on paras ratkaisu. Kuvia kannattaneekin näyttää monelle ihmiselle, jotta saa uusia näkemyksiä. Nyt pohdimme mm. mihin suuntaan wc:n ovi kannattaa laittaa, se (ja wc kalusteet) ehkä käännetään toistepäin kuin papereissa tarjolla. Suihkutilaa käännellään ja väännellään kovasti, kun mieluista ratkaisua ei löydy. Sinne pitäisi mahduttaa myös wc-varaus, jotta esteettömyys-pykälä täyttyy. Keittiönkiintokalusteista lähetin jo Domukselle yhteyden ottopyynnön.

Pikkuruutuiset ikkunat meille taitaa kuitenkin tulla. Ja maalämpö plus varaava takkaleivinuuni.

Takan mallikin pitäisi yllättävän nopeasti olla tiedossa, tarjouspyyntöjä pitää siis ryhtyä lähettelemään, mutten vieläkään tiedä haluanko vuolikivisen vai kaakeli-takkaleivinuunin!

Sitten on miljoona pienempää asiaa päätettävä, jotka tulevat varmaan yllättävän nopeasti ratkaisun alle.
Pistorasioitahan pitäisi talopaketissa tulla riittävä määrä ja niitden paikkoja saa vaihdella miten haluaa. Lisärasioita jos haluaa niin joutuu tietenkin kaikista lisää maksamaan. Paljonkohan niitä televisiopistorasioita kannattaa laittaa?


Lisäpistokkeista katon rajaan olen haaveillut vähän joka huoneeseen, ei niitä jouluvaloja saa muuten laitettua siististi. Ulkona ovien luokse taitaa tulla pistokkeet, mutta kannattaisiko niitäkin lisätä, jotta saapi vaikkapa jouluvaloja talon joka kulmalle talvella, asumme kuitenkin sitten katulamppualueen ulkopuolella. Ja ulkorasioiden katkaisimet olisi hyvä olla sisällä, saisi autonkin lämmitykseen ulos menemättä. Sitä ominaisuutta olen kaivannut, kun ulkona -20 astetta ja pojan kanssa pitäisi aamusta lähteä autolla jonnekin (eikä se suostu jäämään kotiin siksi minuutiksi yksin).

Onko olemassa jotain erityisen lapsiystävällisiä pistokemalleja? Sellaisia jotka kestävät jopa yhdistelmän lattialle tippunut sukkapuikko ja utelias taapero?

Onko kellään loistovinkkiä pistorasioiden suhteen?

Sälekaihtimien laittamista ikkunaan on myös vatvottu puoleen ja toiseen, oma kustannuserä niistäkin tulee. Aluksi minä olin vastaan ja mies puolesta. Mies lähinnä näköesteen ja kätevyyden takia puolesta, minä taas vastaan, koska en pidä niiden ulkonäöstä, roikkuvat aina ikkunassa näköesteenä, vaikka auki-asennossa olisivatkin.

Sittemmin mies on kääntynyt vähän niitä vastaan, onhan niillä hintaa eikä ne ole tuolla maalla niin tarpeellisia, kuka meitä siellä tuijottelisi?

Minä taas olen lämmennyt niille. Saahan ne kiskottua ylös lähes näkymättömiin, etteivät aina roiku tiellä. Ne antaisivat enemmän valinnanvapautta verhojen suhteen. Ahtaammissa paikoissa verhot voisi jättää kokonaan laittamatta ja muutenkin voisi suosia ohkasempia ja kevyempiä verhoja, kun sälekaihtimet hoitaisivat valtaosan näkö- ja valoesteenä toimimisesta, vaikkeivät toki pimennysverhoja vastaakaan. Ja taitaahan kauniitakin sälekaihtimia olla, kuten puusälekaihtimet, hinnasta en sitten tiedä, varmastihan laadusta saa maksaa enemmän. Toisaalta en ole varma haluaisinko sellaisia kuitenkaan...


Kuva: osiokaihtimet

Mitä mieltä olet sälekaihtimista? Kannattaako laittaa vai jättää laittamatta?

Sälekaihtimiin liittyen myös verhojen kiinnitys pohdituttaa jo valmiiksi. Valmistaloihinhan ei yleensä verhotangot kuulu. Vuokrataloissa olen tottunut listan takana piilossa kulkeviin verhokiskoihin ja haluaisin nyt jotain muuta. Paksu verhotanko, johon verhot kiinnitetään renkailla houkuttaisi. Niissä taitaa löytyä runsaasti valikoimaa päätytappien koristeellisuudessa ja väreissä ym. Esimerkiksi takorautaiset verhotangot koristeellisilla päädyillä houkuttaisivat minua.

Mitä muita vaihtoehtoja on olemassa? Minkälaisesta verhojen ripustussysteemistä sinä olet tykännyt ja mitä olet inhonnut?

6 kommenttia:

 1. Pitkä teksti ja meikä takertuu verhotankoihin.... Et iltoja vaan. Ei kai teidän tartte niitä vielä sentäs päättää. Ostatte sitten kun mieleiset tulee vastaan. Huomenna sit piirustukset mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sälekaihtimista pitää päättää jo nyt ja niistä ajatus siirtyi verhoihin ja sälekaihtimien vaikutukseen verhojen valinnassa, mutta eihän niitä tosiaan tarvitse laittaa ollenkaan vaikka =) Juuri ehdin pakata paperit kassiin..

   Poista
 2. Kannattaa selailla esim. Ikean sivuja ideoiden saamiseksi. Esimerkiksi verhotanko/kiskot: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/categories/departments/living_room/18891/

  VastaaPoista
 3. Meidän asumukseen tuli kaihtimet ihan talopaketin mukana. Ei ne nyt niin kalliit voi olla... Ja saahan ne varmasti jälkikäteenkin hankittua, jos nyt ei niitä halua ja mieli muuttuu.
  Ite olen kyllä ehdottomasti kaihtimien kannalla. Niillä voi vaikkapa estää aurinkoa paistamasta silmiin tarvitsematta pimentää koko huonetta paksuilla verhoilla. En muutenkaan ole mikään raskaiden verhojen ystävä. Kaihtimet on näppärät ja kevyet.

  VastaaPoista
 4. http://piparkakkutalossa.blogspot.fi/2013/02/haaste.html
  Heitin pienellä haasteella.

  VastaaPoista
 5. Pistorasioihin saa sellaiset pienet muovisuojukset jotka laitetaan niihin reikiin ettei niihin voi tunkea mitään. En kyllä ole niitä ihan hetkeen nähnyt missään tpkmanni/motonet kaupoissa mutta niitä on ollut! Minunkin älynväläyksiä on sellaisilla estetty. Ja kun sellaisen laittaa kannattaa laittaa pieni suikale vaikka pahvia/kangasta väliin jotta se on itse helpompi ottaa pois. Ei niin pitkää että lapsi saisi otteen mutta ne on syvissä vähän kinkkisemmät poistaa.

  VastaaPoista

Kiitos käynnistä, tervetuloa toistekin.